Ik ben veel onderweg en gebruik dan weer een laptop voor mijn werk of dan weer een desktop… en ik luister graag muziek tijdens het werk maar heb geen zin om overal mijn iTunes Bibliotheek / Library opnieuw op te bouwen.

Dus ben ik op zoek gegaan naar een manier om mijn iTunes Bibliotheek op mijn Externe Harde Schijf te krijgen. De oplossing was eigenlijk zeer eenvoudig.

Natuurlijk moet je eerst even je muziek op de externe harde schijf zien te krijgen.

Dat is eigenlijk heel eenvoudig. Alvorens je begint is het wellicht handig dat je eerst even een back-up maakt van al je bestanden, en ook van je iTunes Bibliotheek bestanden. Die vind je meestal in de iTunes directory in “Documents en Settings”.

Okay, back-up gemaakt ? Ga dan naar “Bewerken” => “Voorkeuren” (Of CTRL+,).

Ga dan naar het “Geavanceerd” Tabblad.

Hier zie je de locatie map van de iTunes Music.

Voor je hier van alles gaat instellen denk even goed na over de plek waar je de bestanden wilt hebben op je Externe Hard schijf.

Als je Externe Hard schijf bijvoorbeeld Drive Letter Z: heeft maak dan bijvoorbeeld een mapje aan “iTunes”. In dat mapje maak je weer een mapje aan met bijvoorbeeld je Eigen naam (dat is handig als je voor meerdere personen de iTunes library extern wil zetten. Zet in dat mapje dan een directory “bibliotheek” of “ library”.

Stel je heet bert dan wordt het dus in dit geval :

Z:iTunesbertlibrary

Die extra directory library is nodig om je muziek bestanden gescheiden te houden van je iTunes bibliotheek files.

Zorg dat het vinkje voor “Map iTunes Music bijwerken” aanstaat en ook het vinkje voor “Bestanden naar iTunes Music Kopiëren bij toevoegen aan bibliotheek” moet aan gevinkt zijn.

Okay, klik op OK en ga naar “Bestand” => Bibliotheek => Inhoud Bibliotheek verzamelen.

Als je veel MP3-tjes hebt dan kan dit even duren.

Klaar ? Sluit iTunes af en ga naar je originele iTunes directory. Kopieer daar alles bestanden en mappen/directory’s zoals : “Album Artwork” folder, en de iTunes Library.itl en iTunes Library.xml enz.

Kopieer deze naar je nieuwe locatie en wel in :

Z:iTunesbert

Dus niet in je library map.

Je bent er bijna. Start iTunes op en bij het dubbel klikken op het icoontje hou dan de SHIFT toets ingedrukt.

Nu krijg je een opstart venstertje waarin aangegeven staat of je een nieuwe bibliotheek wilt aanmaken, of een bibliotheek wilt kiezen. Kies voor Kiezen Bibliotheek.

Je krijgt nu een Explorer venster waarin je een bestand moet kiezen. Ga met dit venster naar in dit geval :

Z:iTunesbert

en kies voor het iTunes Library bestand.

Klaar !

Voortaan start hij op met de bibliotheek van af de externe hard schijf.

En voor alle andere pc’s die je je iTunes bibliotheek van de externe harde schijf wilt laten gebruik maken gewoon iTunes opstarten met de SHIFT toets ingedrukt.

Met speciale dank aan LifeHacker.