GIMP staat voor GNU Image Manipulation Program. Het is een programma om afbeeldingen te bewerken. Gimp wordt gekenmerkt door hoge kwaliteit voor weinig geld …. eigenlijk dus helemaal voor niks.

Oorspronkelijk is Gimp uit de Unix / Linux wereld, maar elke versie wordt ook altijd “gepoort” (lees omgebouwd) om op een windows omgeving te kunnen draaien.De eerste werkbare GIMP versie (1.0) verscheen op 5 juni 1998;

Eindelijk werd GIMP stabiel genoeg geacht en waardig voor een wereldwijde aankondiging

als een professioneel bruikbaar pakket. Lees hier meer over de geschiedenis van GIMP.

Gimp is een Open Source pakket dat met vrije windows werkt. Photoshop (met uitzondering van CS3) werkt in een kader op 1 scherm. GIMP werkt met losse windows die bij gebruik van twee schermen ook op een ander scherm te zetten zijn. Er zijn ook distributies van Gimp waarin in een totaal scherm wordt gewerkt, zoals photoshop dit kent.

GIMP wordt vaak vergeleken met programma’s zoals Photoshop, aangezien ze gelijkaardige functionaliteit hebben. Jammer genoeg wordt er in Tijdschriften vaak wel uitleg gegeven over hoe je iets kan doen in

Photoshop (veelal bewerken van foto’s) maar nooit in The Gimp.

Ik heb al vaak gevraagd aan redacties (zoals voor de Zoom) of ze wellicht iemand nodig hebben om stukjes te schrijven over The Gimp….. maar daar komen ze nooit echt op terug.

Het kan natuurlijk zijn dat de redacties van de tijdschriften denken dat GIMP “iets minder goed” zou zijn, omdat GIMP dingen nou eenmaal niet altijd even makkelijk werken zoals in Photoshop (alhoewel dit de laatste versies zeer verbeterd is).

Wat wel erg vreemd is, is dat redacties van tijdschriften dus denken dat iedereen photoshop op zijn pc heeft staan, terwijl je daar toch tussen de 400 en 800 euro voor moet neerleggen. (ligt een beetje aan welke versie je koopt)

Nu weet ik niet hoe het met U zit, maar ik vind dat veel geld. Begrijp me niet verkeerd, Photoshop is een zeer krachtig programma dat zijn geld zeker waard is…. maar dan vind ik het nog steeds een berg geld.

Dus probeer ik Gimp te gebruiken. En omdat ik ook graag zie dat andere mensen het kunnen gaan gebruiken zal ik hier proberen zo nu en dan wat tutorials neer te zetten.

Overigens zijn deze tutorials voor zowel Windows als Linux/Unix gebruikers te gebruiken, behalve als er bij staat dat het speciaal voor een besturingssysteem is.

Wil je ook met Gimp gaan werken, ga dan door naar mijn tweede artikel, Downloaden en installeren van Gimp