Tja…. ik heb net naar de film “An Inconvenient Truth” zitten kijken.

Nee, nu eens geen horror, thriller, comedy of sci-fi film.

Nee dit is meer drama.

Goh… kijk ik naar drama. Nou eigenlijk is het een documentaire van Al Gore (ja the almost next president of the USA).

Maar het is eigenlijk wel een drama. Hij legt even heel fijn uit hoe we de wereld aan het verkloten zijn, en dat we dit dus in een tempo doen waarin eigenlijk over 50 jaar (of minder) een berg mensen minder over zijn.

Ja… we zijn nu eenmaal goed in het snel leeghalen van onze wereld voorraden en het snel vervuilen van de oceanen, landen en vooral de lucht.

Zie hier boven de trailer.

Maar wat houdt dit nu in ?

Ja de ijskappen zijn aan het smelten, je ziet het al bij de gletschers, sneeuwtoppen, aantal koude dagen enz enz. Het wordt dus warmer.

Misschien denk je… ik hou wel van een beetje warmte.

Maar als ik je vertel dat als de ijskappen smelten de ijsberen de pijp uit gaan… denk je er wellicht anders over.

Of als ik je vertel dat 40% van de wereld zijn water uit rivieren haalt die vanuit bergen komen en gletschers… en die er binnen nu en 20 jaar niet meer zijn en er dus een groot water tekort zal zijn voor deze 40%…. denk je er wellicht anders over.

Of als ik je vertel dat binnen niet al te lange tijd de zeespiegel kan stijgen tussen de 10 en 15 meter, doordat er zulke grote ijsschotsen van de noord- of zuidpool zullen afbreken en deze zullen smelten waardoor heel veel landen op de wereld (deels) onder water zullen staan… denk je er wellicht anders over.

….. en als groenland smelt ….. of de zuidpool voor de helft ……… dan staat heel nederland onder water….

waar woon je eigenlijk in nederland ?

Maar er zijn nog vele, minder bekende gevolgen.

Door de opwarming zijn er elk jaar meer pollen in de lucht. Hierdoor zijn er ook elk jaar meer mensen die hieraan allergisch worden. Onkruid zal alleen maar in aantal toenemen en groter worden. Je tuin proper houden zal er niet makkelijker op worden. De hoeveelheden vieze productjes die landbouwers zullen gebruiken, zullen er niet om liegen. Droge gebieden zullen steeds droger worden, maar gebieden als het onze steeds natter. Vergeet dat romantische beeld van lekkere zomers maar. Augustus was warm en nat. Zo zal het nog veel vaker worden. Minder sneeuw is minder waterreserve. Klinkt logisch, maar het zijn vooral de gevolgen hiervan die doorwegen. Minder waterreserve betekent ook minder drinkwater. In Amerika is er zelfs een staat (de naam ontglipt me even) die economisch afhankelijk is van de sneeuw in de bergen. Het water dat nu langzaam wordt afgegeven door de bergen irrigeert een heel jaar lang de landbouw. Zonder sneeuw valt alles in een veel te korte periode. Waterreservoirs die die zouden kunnen opvangen, kunnen niet gebouwd worden. Ze zouden veel te groot moeten zijn. Niet alleen lager gelegen gebiden overstromen. Wanneer regen zich niet als sneeuw en ijs vastzet, glijdt het voortdurend van de bergen. Overstroming, modderstromen, aardverschuivingen en nog van die gevaarlijke situaties zullen ook de bergen onherbergzaam maken. (moet ik daarbij nog vermelden dat ook de rivieren tussen berg en zee het water niet zullen kunnen slikken?) Door de opwarming van het zeewater zullen er alleen maar meer orkanen ontstaan. Tegen 2100 zullen 25% van alle huidige diersoorten uitgestorven zijn. 25%! Beeld je even vier verschillende dieren in. Eén daarvan zullen je achterkleinkinderen niet meer levend te zien krijgen! (bij wijze van spreken want het is niet gezegd dat een van die vier uitsterft)

Hier nog wat van die mooie foto’s

En wat kunnen we er aan doen ?

Diverse links:

http://www.climatecrisis.net

http://news.bbc.co.uk/2/hi/in_depth/sci_tech/2004/climate_change/default.stm

http://www.climatehotmap.org/

http://www.worldviewofglobalwarming.org/