Een paar weken geleden kreeg (dat wil zeggen mijn eigen bedrijfje) een brief op de deurmat met de vraag of ik even 600 euro wilde over maken omdat ik blijkbaar een foto had gebruikt op mijn site van een partij waarop copyrights zouden rusten.

Ten eerste was het mijn site niet, maar van een klant van mij. Maar wat mij vooral verbaasde is dat ze dus 600 euro wilde hebben (300 euro schending copyrights en 300 euro voor uitzoeken van wie de site was) voor het gebruik van een thumbnail.

Het mooie was dat de eigenaar van het betreffende blog onder de thumbnail de naam van de  eigenaar van de betreffende thumbnail had gezet.

Het blog is overigens van een prive persoon die bijna dagelijks net zoals ik zijn dagelijkse avonturen blogde. Ik heb een net briefje geschreven naar de partij die geld van mij eiste en heb hun brief gearchiveerd.

Een week of wat later kreeg ik nog een brief, waarin nu wat dreigender stond dat ik toch echt moest betalen en dat er anders (binnen 5 dagen) een deurwaarder aan de deur zou staan.

Ik heb het bedrijf gemaild (via mijn eigen mail account en via hun contact formulier, just to be sure) en ik heb ze geprobeerd te bellen.

Je snapt zonder al te veel resultaat. Tot nu toe, twee weken later heb ik nog niets van het bedrijf of hun zogenaamde incasso buro gehoord.

Vandaag echter begreep ik via collega’s dat Kluun (van kluun.nl) zijn site op zwart had gezet omdat hij zoveel incasso buro’s aan zijn deur kreeg over beschermde foto’s / thumbnails op zijn site dat hij het eenvoudig weg niet leuk meer vond.

Nu vraag je je af…. bloggen doen veel mensen (net zoals ik) omdat ze het leuk vinden. Omdat ze hun belevenissen de wereld in willen gooien. Omdat ze wat ze geleerd hebben aan anderen willen leren.

Vaak met een plaatje (al dan niet van een andere site) bij de tekst. Zo ook Kluun op zijn blog, en ik op mijn eigen blog’s (www.vandersluijs.nl &www.iamboredsoiblog.eu) ook. 

Ik schrok er nogal van. Gaan we hier nu inderdaad zoals Kluun mooi zegt “Amerikaanse” rechtzaken krijgen omdat je een thumbnail hebt gebruikt?

Ik ben er dus wel een beetje klaar mee, met mijn eigen blogs. Ik ga niet zitten wachten totdat ik een claim aan mijn broek krijg over mijn eigen blogs. 

Dus staan mijn blogs (tot nader orde) op zwart.

Stop ik met bloggen? Nee gelukkig niet zeg! Ik heb altijd Google+ nog!

Dan maar geen plaatjes gebruiken!