Nee natuurlijk maakt niet elke developer zich belachelijk! Maar ik vond de titel wel grappig en mocht je je voelen aangesproken dan is het wellicht een goed om in de spiegel te kijken en te denken…. “Maak ik me zelf belachelijk?”, “Hoe dan?”.

Maar nee, ik heb het waarschijnlijk niet over jou! Of toch? Heb je laatst je CV gestuurd naar een bedrijf omdat ze een leuke vacature voor je hadden? Of heb je via een headhunters kantoor je CV laten sturen naar een bedrijf?

Lees dan toch maar even verder!

Als Manager krijg ik veel CV’s door mijn handen. Heel veel CV’s! Zowel van mensen direct die bij je willen komen werken ofwel via headhunter kantoren.

En daarbij zijn diverse CV’s heel goed en anderen heel slecht. Maar waar ik echt een beetje de kriebels van begin te krijgen is dat ik CV’s in mijn handen krijg waarin de Developer zich voor gek zet (of laat zetten)

Niet alleen kandidaten zelf doen dit, maar ook de headhunters. En  daar snap ik het vooral niet van! Headhunters zouden toch beter moeten weten. Een headhunter moet zijn kandidaat aanprijzen! Het beste van het beste zo goed mogelijk op het papier zetten.

Bij zo’n CV moet ik denken, WOW !!!! Deze kandidaat moet ik spreken! Maar nee! Men maakt ook daar de developer mee belachelijk.

Goed, waar heb ik het nou eigenlijk over zal je denken. Ik heb het ten eerste (en eigenlijk het meeste) over de opvullers in een CV.

Laatst had ik er nog één die begon de werk ervaring als volgt.

</p>

Automatiseringskennis

Ervaring met Microsoft Word, Excel, PowerPoint en Access. 

Ummm wat? Ervaring met Microsoft Word, Excel, Powerpoint en Acces ?? ha ha ha ha !!!!

Ik mag hopen dat hij ervaring heeft met Word, Excel enz. Hoe heeft hij anders zijn werkstukken en scriptie gemaakt tijdens zijn opleiding? Ja ja ja met OpenOffice hoor ik je zeggen 🙂

Kom op! Als ik iemand wil met ervaring in Word, Excel enz dan ben ik op zoek naar een secretaresse! Niet naar een developer!

Maar goed, ervaring met Word en Excel. Pfffff ha ha ha ha. Hou toch op!

Kijk, als je nou ervaring hebt met het maken van 100 volledig geautomatiseerde Excel sheets  die je door middel van een nachtelijk script over een tabel met 100 miljoen records draait.

JA, dan ben ik onder de indruk JA!

Ook het vermelden van het behalen van het ECDL is niet echt heel veelzeggend. Ik heb dat ding ook gehaald zo’n 20 jaar geleden (in 1996 als ik mij niet vergis). Ik had niet echt mijn best gedaan om de boeken door te lezen en haalde het examen met vlag en wimpel! Weinig inspanning, hoge cijfers.

Als je nou in je CV verteld dat je voor de grap het ECDL gehackt hebt om je cijfers op te hogen en dat je dit hacken zo goed kan dat je hier je beroep van wilt maken.

JA, dan ben ik onder de indruk JA!

Ook de zin “heeft ervaring met php”, zegt me helemaal niks. Ik heb ook ervaring met hartchirurgie want ik kijk elke week naar diverse medische programma’s zoals “vinger aan de pols” (als je deze grap niet begrijpt, niet erg dan ben je gewoon nog erg jong). En ik heb ook ervaring met advocatuur want ik heb een brief geschreven naar  het Justitieel incasso bureau omdat ik het niet eens was met mijn boete.

Kom op! Laat zien wat je kan! Stuur me code of laat me zien dat je in een Open Source project zit waar in je in je ééntje een nieuw framework hebt ontwikkelt dat het Zend Framework laat verbleken.

JA, dan ben ik onder de indruk JA!

Dus…..

Als je je CV maakt, bedenk dan eens goed waarmee je indruk kan maken, en benadruk dat! Zaken zoals ervaring met Word en Excel… daar ga je het niet mee redden!

Als een headhunter je CV maakt vraag dan of je het CV mag doorlezen voordat hij het stuurt naar het bedrijf waar hij je wilt neerzetten. En weer gewoon eerlijk tegen hem en ga niet akkoord met onzin zaken of zaken die er niet toe doen!

Tips voor je CV:

Wees eerlijk!
Ga er geen dingen bij verzinnen die je niet kan waarmaken! Of code of scripts tonen die niet van jou zijn.

Geloof me ik heb een keer een developer over de vloer gehad met prachtige code! Wat bleek? Had hij mooi gejat van internet. (terwijl ik nog tegen hem had gezegd dat hij dat niet moest doen als hij code ging sturen!)

Weest Trost!
Als je iets moois hebt gemaakt hoe klein ook, of als je iets speciaals hebt betekent bij een bedrijf. Wees er trost op en vertel het in je CV!

Ik heb ooit een heel klein Adobe Flex Actionscript 3 code geschreven die tekst liet scrollen zoals bij aftitelingen bij een film. Dit is gebruikt door het MIT – Massachusetts Institute of Technology . Alhoewel het niet veel voorstelde is het toch gaaf dat het MIT dit heeft gebruikt! Vertel dat in je CV!

**Zet er geen dingen in die er niet toe doen
** Dus ik wil geen Word Excel, Powerpoint of Access zien!

Zet er wel in dat je een PHPStorm / Eclipse of Netbeans master bent!

 

Oh ja… en ik zoek nog goede PHP Developers!