Nee natuurlijk moet je niet je systeembeheerder de deur uit doen. Want zonder systeembeheerder geen servers, netwerk en client werkstations.

Maar voor mail/outlook en office hoef je deze duizendpoot niet meer in dienst te nemen.

Sinds Google in 2006 Google Apps heeft uitgerold is er veel veranderd aan online oplossingen voor kantoortoepassingen.

Google Apps is een dienst van Google die verschillende google producten aanbiedt onder een eigen domeinnaam.

Kon je in het begin alleen je mail online verwerken nu heeft  Google apps  een serie online oplossingen, met functionaliteit die vergelijkbaar is met traditionele kantoortoepassingen zoals e-mail, agenda, contactpersonen, tekstverwerker, spreadsheet, en presentatiesoftware. Oftewel je hele Microsoft Office software, maar dan online. Natuurlijk is het Google pakket niet geheel gelijk aan Microsoft office dus je hebt wel even wat tijd nodig om om te schakelen naar dit pakket. Desalniettemin is het een prima vervanging voor Office.

Natuurlijk is Microsoft ook zelf met een serie online oplossingen gekomen en wel onder de naam “Office 365”.

Microsoft Office 365 is een verzameling van betaalde internetdiensten, bedoeld voor de zakelijke markt en het onderwijs. Het is vergelijkbaar met het kantoorpakket Microsoft Office en wordt eveneens door Microsoft ontwikkeld.

Het aanbod van internetdiensten is gebaseerd op bestaande software van Microsoft. In plaats van deze software op computers van de betreffende organisatie te installeren, maakt Office 365 gebruik van servers die door Microsoft geïnstalleerd en beheerd worden.

Natuurlijk zijn de online oplossingen van Microsoft voor de al oude Office gebruiker een stuk eenvoudiger te gebruiken omdat de leercurve een stuk minder steil is dan bij Google Apps.

Maar over het gebruik wil ik het hier niet hebben, want het gaat mij er in deze blogpost om dat de Systeembeheerder dus de deur uit kan (bij wijze van spreken).

Omdat de Office software zowel bij Google en Microsoft op hun servers draait hoeft de systeembeheerder deze software dus niet te installeren bij de medewerkers op hun pc of werkstation. Maar ook updates en upgrades zijn verleden tijd.

Zodra Google of Microsoft hun online oplossingen updaten merkt de gebruiker hier niets van, en de systeembeheerder hoeft hier ook verder niets voor te doen.

Ook voor mail, kalender en contacten hoeft de systeembeheerder weinig meer te doen en zou een HRM afdeling redelijk eenvoudig zelf nieuwe medewerkers kunnen toevoegen en uit dienst tredende medewerkers weer verwijderen.

Omdat dit allemaal op de servers van Microsoft of van Google gebeurd kan er nog meer de deur uit! Precies de Exchange server! Niet allen kan de hardware hiervoor de deur uit! Maar ook de licentiekosten voor Microsoft Windows Server en Microsoft Exchange Server heb je niet meer als je dit online gaat doen.

Maar we zijn er nog niet! Beide online oplossingen bieden ook ruimte aan om mail / documenten / presentaties / foto’s enz online op te slaan. Oftewel de data server kan ook de deur uit!

Bij een standaard abonnement krijg je per medewerker al vaak redelijk wat Gigabytes om alles op te slaan. Bij Google krijgt standaard iedere betalende gebruiker 20GB ter beschikking, bij Microsoft 25GB. Genoeg ruimte voor een doorsnee medewerker en is de ruimte op dan kan er altijd een groter account afgenomen worden.

Als laatste hebben deze diensten een gegarandeerde uptime van 99%. Een doorsnee systeembeheerder kan dit met traditionele oplossingen nooit bieden. Er is altijd wel een server die uitvalt in een jaar, of vernieuwd of uitgebreide moet worden. Daarnaast moet de systeembeheerder ook de Systeemsoftware wel eens updaten of een systeem herstarten omdat een server is vastgelopen.

Dus eigenlijk is nu nog traditionele oplossingen gebruiken niet meer van deze tijd.

Maar…. de online oplossingen wat kost dat nu eigenlijk?

Bij Google Apps kan je instappen vanaf  4 euro en bij Microsoft 365 zijn de kosten 5 euro per gebruiker per maand.

Dus eigenlijk zijn dat de kosten niet meer. En er zijn al diverse grote bedrijven overgestapt op deze nieuwe online kantoor oplossingen zoals:

Google Apps

</p>

  • Coolblue

  • Ahold

  • International Film Festival Rotterdam

  • Capgemini

  • Jaguar Land Rover

</ul>

Office 365

Tja…. wie gebruikt Office 365 eigenlijk?

Wikipedia : Office 365, Google Apps

Lees ook :  10 redenen om vandaag nog naar Office 365 te migreren