Professioneel programmeur zijn is iets heel anders dan alleen maar goed kunnen programmeren.
Dit boek, wat iedere programmeur zou moeten lezen, is een handleiding over hoe je jezelf kan professionaliseren en daarbij gaat het niet alleen om goede code schrijven.
Maar ook managers of medewerkers van andere afdelingen zouden lering kunnen trekken van dit boek. Je leert er hoe een programmeur denkt, hoe hij werkt en hoe je hem kan helpen zijn werk beter te doen. Daarnaast is dit boek ook voor andere (bijna) professionals een goed naslag werk.Het is dan wel geschreven voor programmeurs, maar ik weet zeker dat veel terug te relateren naar ieders werkzaamheden.
Voor programmeurs zou dit verplicht kost moeten zijn en eigenlijk zouden de verschillende hoofdstukken ook als vakken terug moeten komen op IT opleidingen.
Het boek bestaat uit verschillende onderdelen waar ik hier onder wat punt van noem:
Eat your own dogfood
Test je eigen spullen goed. Denk niet iemand anders test het wel. Maak gebruik van goede testmethoden zoals unit testing. Voel je verantwoordelijk voor je eigen code. Als jij een bug hebt afgeleverd is het JOU probleem en los JIJ het op ook al betekent dit dat je langer moet blijven!
Be Honest
Wees eerlijk en geef duidelijke antwoorden, zeg nooit :
– Ik denk het wel
– Ik probeer het
– misschien lukt het
Als de baas iets wil wat niet kan, zeg het dan! (binnen een bepaalde tijd bijvoorbeeld)
Zeg wat je vandaag echt gaat doen, en hou je daar aan om een zogenaamde afspraak met je zelf te maken (die weegt meestal zwaarder dan met iemand anders).
Zeg dus
– Vandaag ga ik dit afmaken
– Vandaag ga ik dit lezen
– Vandaag ga ik dit probleem oplossen
Keep yourself up2Date
Probeer jezelf altijd te verbeteren en up to date te houden.
Ga er niet vanuit dat de baas je hier tijd voor geeft, want in die tijd hoor je productief te zijn.
Krijg je toch tijd van de baas is dit alleen maar meegenomen.
Probeer in de uptodate tijd eens buiten je comfortzone te gaan.
Probeer eens een andere programmeer taal (en bekwaam je hierin!!)
Ga ook naar developers bijeenkomsten en conferenties;
Don’t go in the Flow
Probeer niet in een programmeer Flow te raken! Ga niet in je Zone.
Dit is een euforisch gevoel waarin je denkt dat je alles kan bouwen. Dit is niet zo!!!
In je Zone zal je ook merken dat je niet zo aardig bent tegen collega’s als ze je iets vragen, omdat je namelijk bang bent om uit die euforie te geraken en het voelt als indringen!
Don’t work alone, pair up!
Probeer meer pair development! Je weet echt niet alles in je ééntje! Met zijn tweeën weet je meer! En wellicht heeft de ander een andere kijk op een probleem waardoor je iets beter kan oplossen.
Daarnaast kan wanneer een andere collega om hulp vaagt één van jullie bij de vraag van de collega beantwoorden terwijl de ander door werkt.
Rest, don’t work late!
Programmeer niet ’s avonds laat, of door heel lang door te werken. Je zult zien dat je hele slechte code zal schrijven. Denk niet, ik werk wel over, ik werk in het weekend dan is het waarschijnlijk eerder af… je code zal alleen maar slechter zijn omdat je niet genoeg rust krijgt. Je moet soms afstand nemen van een probleem om het te kunnen oplossen. Ga naar huis, eet wat, kijk een filmpje, ga slapen, neem een douche en probeer het morgen nog is. Je zult zien dat het probleem in 1x toch op te lossen is.
Distraction – The Curse Of The  Developer
Zorg voor minimale afleiding! Zonder je af en probeer je af te sluiten.
Echter ga niet luisteren naar opzwepende muziek. Het lijkt alsof je lekker bezig bent, maar in weze komt er meer in je IDE terug van de muziek dan echte code.
Werk met pomodoro’s waarin je in 25 minuten niets anders doet dan het schrijven van tests of code. Neem daarna 5 minuten de tijd voor iets anders en begin aan de volgende 25 minuten.
Use TDD !!!
Hoe kan je een professional zijn als je niet zeker weet of al je code ook daadwerkelijk werkt!?!?
Al je code kan je toch niet testen? Zeker niet als je al weken of maanden aan het ontwikkelen bent! Maar toch kan het! Echter moet je het om draaien… eerst tests (schrijven) dan code schrijven! Voor ieder stukje code dient een test vooraf geschreven te zijn.
Developen betekent ook debuggen!!!
[bol_product_links block_id=”bol_56045af86f81b_selected-products” products=”1001004011182718″ name=”The Clean Coder” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Door: Robert C. Martin
ISBN-13: 978-0-13-708107-3