Er komen meer en meer gratis blog-tools voor de blogger. Google Blogger, Medium (van twitter), Facebook Notes, Linkedin posts, Yahoo Tumbler en zo zijn er nog veel meer.

Maar waarom zijn er zoveel verschillende gratis blog services? En moet je ze gebruiken?

Ik ben een switcher. Ja ik zal er maar gelijk eerlijk over zijn, maar ik switch redelijk vaak. Van Content Management System moet ik wel zeggen. Ik ben van een eigen geschreven blog script (in ASP classic, lang lang lang geleden) naar joomla, naar wordpress, naar blogger, naar tumbler, naar worpdress, naar Joomla, naar WordPress, naar Ghost, naar Blogger en naar WordPress gegaan.

Niet handig, want door de jaren heen ben ik niet alleen veel artikelen kwijt geraakt door de migraties, maar eigenlijk speel ik ook met mijn “digitale” leven bij Google!

Want tja…. dat geswitch vind google niet zo leuk. Gelukkig heb ik nog een redelijke hoge pagerank (alhoewel dat pagerank ook niet veel meer zegt tegenwoordig)

Blogger, Medium, Facebook Notes, Linkedin posts

Sinds kort lijkt er tussen de grote technologische bedrijven op deze aardbol een strijd der titanen te zijn los gebarsten.

Google, Linkedin, Twitter, Facebook en Yahoo…. ze strijden allemaal voor het behoud van de bezoeker. Want des te langer de bezoeker blijft des te meer advertentie gelden ze kunnen verkopen en des te meer profiel informatie ze van JOU kunnen verkopen.

Maar al deze partijen (behalve google) zagen hun bezoekers weglopen via externe links. Want ik zit op facebook en deel een leuk artikel. Mijn vrinden volgen de link en ….weg bezoeker!

Dus proberen deze partijen de bezoeker zo lang mogelijk te houden. En zo proberen twitter, Facebook en  Linkedin de bezoeker steeds langer bij zich te houden.

En wat doe je dan? Eerst vertraag je de externe links naar websites heel erg zodat ze wel 10 seconden moeten wachten tot het in de app te zien is, dan geef je een speciale publishers tool waarmee bedrijven hun artikelen heel snel kunnen laten zien in hun app. En daarna bouw je notes om tot een blogging tool wat je eenvoudig kan laten bloggen op facebook of linkedin.

Stap niet over op Facebook Notes of Linkedin Posts

Ja het lijkt leuk dat je makkelijk kan bloggen op blogger, facebook, medium of linkedin (of welke andere dan ook) maar bedenk je het volgende:

  1. Je geeft waarschijnlijk jou auteurs rechten weg aan de onderliggende partij;
  2. Je kan waarschijnlijk geen geld verdienen aan de blogs;
  3. Je geeft de bezoekers aan die partij ipv aan je  eigen site.

Is het zo erg om op een andere partij te bloggen? Nee en ja. Op linkedin en facebook zitten miljoenen mensen dus waarschijnlijk is je bereik veel groter (al is het al door vrienden en collega’s) dan wanneer je in Google gevonden moet worden.

Maar de content en het bereik geef je dus eigenlijk weg aan facebook of een andere partij. Op dit moment kan je nog niets verdienen aan linkedin of facebook content. Misschien komt dat nog, alhoewel ik niet denk dat Linkedin zo ver zal gaan.

Maar het kan natuurlijk zo zijn dat je baas je vraagt om zo nu en dan wat artikelen te posten op linkedin. Niet alleen is dat goed voor het bedrijf, maar als het kwaliteitsartikelen zijn kan dit ook goed zijn voor je eigen Carrière! Want als het gelezen wordt door veel mensen staan niet alleen jij maar ook het bedrijf waar je voor werkt in de picture.

Eigen blog, zelf houden

Toch denk ik dat het voor nu het beste is om je eigen blog voor je zelf te houden. Ik heb een klein testje gedaan, en twee keer het zelfde artikel gepost zowel op Facebook en op mijn eigen site. Die op mijn eigen site was veel sneller door google geïndexeerd. Ik kan dan alsnog een linkje maken op facebook naar dit artikel. Maar het artikel op facebook werd (en bij het schrijven van dit artikel nog steeds niet) niet gevonden door Google.

Daarnaast verdien ik nu wat geld met mijn blog en / of krijg ik artikelen ter review. Ik weet niet zeker of mij dit nog zou lukken als ik geheel zou overstappen op facebook. Daarnaast kan ik nu nog mijn eigen domein er aan hangen. Okay, als je heel goed vindbaar bent op google is een domein minder belangrijk, maar toch.

En als laatste, ik weet op mijn eigen blog tenminste zeker dat mijn artikelen van mij zijn.

Ik ben benieuwd wat jij er van vindt, ga jij één van de genoemde tools gebruiken? Of gebruik jij wellicht nog een andere tool? Laat me het weten in de reacties hier onder!

Foto: pixabay.com