Jira van Atlassian, ik kan er mee lezen en schrijven. Geen project begin ik zonder dat ik in jira de tickets heb aangemaakt inclusief bijbehorende flow en ticket statussen. Ik zou echt niet meer zonder Jira kunnen.

Maar even snel een overzicht maken van een roadmap met bij behorende milestones gaat even niet snel binnen Jira zonder daar een extra plugin voor te kopen. Echter maak ik deze overzichten niet wekelijks en om nu 150 euro per maand (vor 25 users) te betalen voor die paar keer dat ik zo’n overzicht moet hebben vind ik wat overdreven. Gelukkig vond ik OmniPlan!

Planningstool Omniplan

(https://www.omnigroup.com/omniplan), van de OmniGroup is een planningstool voor de Mac. Ik had al eens kort met OmniGraffle gewerkt, een flow tool, en dat beviel wel.

Toen ik zag dat OmniGroup nog meer software oplossingen had, had ik hun OmniPlan tool snel gevonden.

OmniPlan is de meest eenvoudige Planningstool waar ik ooit mee gewerkt heb. Het invoeren van taken, subtaken, milestones gaat heel eenvoudig.

Nieuw Project starten met OmniPlan

Als je met een nieuw project gaat beginnen en je weet de hoofdpunten van het project al, kan je heel eenvoudig met enter steeds aan een nieuwe taak beginnen. Op deze manier kan je razend snel de taken binnen te tool opsommen.

Wil je er gelijk een tijdsinschatting aan geven? Kan ook. Met Tab kan je na het invoeren van de taak naam direct een tijdsinschatting opgeven via korte codes. 1d is één dag, 1w is één week. Van 4w maakt hij gelijk een maand enz enz. Zo kan je heel snel de taken voorzien van de juiste tijd.

Het koppelen van taken aan elkaar gaat ook heel snel. Zo kan je groepen maken met er onder subtaken. Groep aanmaken, eerste sub taak (of child) aanmaken en daarna weer taak -> enter, taak -> enter enz.

Je kan daarnaast ook taken aan elkaar koppelen. Door de pijltjes voor of achter een taak te slepen naar de opvolgende taak koppelt hij ze en schuiven de taken ook door zodat wanneer de taak er boven af is er begonnen kan worden aan de volgende taak.

Enorm veel features in Omniplan

Maar daar houdt het niet op! Je kan ook zo slepen dat je taken tegelijkertijd kan laten beginnen of juist de bovenliggende taak na de taak er onder laten beginnen. Zo ben je super flexibel met het schuiven van taken.

Als je daarnaast de groepen aan elkaar koppelt (en misschien ook de milestones) kan je (deel)project na (deel)project laten starten en kan je precies zien welke milestone wanneer gehaald gaat worden. En alles schuift door wanneer iets uitloopt of wanneer er een project of taak tussen door komt.

En dat is nog niet alles. Als je in groepjes werkt dan kan je ook de personen die er aan werken er aan koppelen. Maar ook bepaalde uitrusting kan je er aan koppelen. En daar ben je ook weer vrij in. Heb je een bouwbedrijf met bijvoorbeeld een kraantje dan kan je dat indelen. En zelfs materialen kan je instellen en aan je projecten en taken koppelen. Horen bepaalde medewerkers en gereedschappen bij elkaar? Dan maak je er groepjes van. Je kan daarnaast werkdagen en tijden instellen.

Het is echt niet te geloven hoe goed ze over dit pakket hebben nagedacht, want je kan direct mensen importeren vanuit je Mac adressen boekje.

Wil je groepen of taken in kleuren? Is mogelijk! Wil je projecten en of taken in één keer qua tijden herschikken? Is mogelijk! Wil je zien welke projecten in de knel komen met een ander project? Dat geeft hij aan!

Nadelen van Omniplan

Okay, er zijn twee minpuntjes aan (https://www.omnigroup.com/omniplan) te vinden. Het eerste is dat het heel compleet is dus het kan ook een overkill zijn aan features voor de planning die je wilt maken. Het tweede minpuntje is de prijs! Het pakket kost net geen 200 dollar (op 1 cent na).

Echter denk ik dat deze planningstool voor een ZZPer of een team onmisbaar is om de klant, projecten en taken goed in te delen en vat te houden op het project.

Kopen dus!