Toen ik werd benaderd door Fotofabriek om een review te schrijven over hun fotoboek was ik verbaasd. Niet omdat ik werd benaderd door een bedrijf, dat gebeurd wel vaker, maar omdat ik nog nooit van het bedrijf Fotofabriek gehoord had. Die aanvraag greep ik natuurlijk met twee handen aan want ik wilde wel eens of ze de Radar Fotoboeken test ook waar konden maken.

Fotofabriek is opgericht in 2008. Dat betekent dus dat ik 8 jaar lang nog nooit iets over ze heb gehoord. Fotofabriek is onderdeel van Chris Russell BV. Chris Russell is een full-service reclamebureau en een digitale drukkerij. Ze verzorgen al meer dan 20 jaar reclame en drukwerk voor toonaangevende winkelketens in Nederland.

Blijkbaar heeft Chris Russell hun uitgebreide kennis  fotobewerking en digitaal drukken omgezet in Fotofabriek.

Zoals veel online foto afdruk centrales biedt ook Fotofabriek een gratis softwarepakket voor het vormgeven en bewerken van fotoproducten.

Zo kan je fotoalbums, verjaardagskalenders, afdrukken op canvas, wenskaarten of één van hun vele fotoproducten maken en het vervolgens  naar de fotoservice van Fotofabriek sturen.

Binnen twee tot zeven werkdagen drukken, binden en verpakken ze het product en verzenden ze de bestelling naar ieder adres in Nederland en België.

Fotofabriek Software

Ik werk zelf al een aantal jaren op een MacBook en mijn verwachting is dan ook dat een professioneel drukwerk bedrijf, zoals Chris Russell en Fotofabriek.nl naar alle waarschijnlijkheid ook op een Mac zal werken.

fotofabriek

Wat me direct opvalt na de installatie, wat overigens vrij eenvoudig en goed ging, is dat Retina even vergeten is. Het programma oogt grof en geeft met niet het gelikte gevoel dat mijn Macbook me in andere software pakketten geeft. Maar goed, het gaat om de werking en het fotoboek dus ik kijk hier even doorheen.

 

De eerste keer dat het programma opstart duurt het even voordat het ook daadwerkelijk is opgestart. Want het moet eerst nog allemaal extra onderdelen downloaden. Direct beginnen is er dus niet bij. Ik kan je gelukkig melden dat een tweede keer opstarten een stuk sneller gaat.

Wat me opvalt bij het selecteren van foto’s dat je geen gebruik kan maken van de Apple Photos bibliotheek. Vind ik naast geen retina toch even een hekel puntje. Dit betekent dus dat ik al mijn foto’s uit Photos moet exporteren naar een andere map en daaruit moet gaan importeren. Jammer, is een extra stap die mijn inziens niet had gehoeven.

Het importeren gaat daarna redelijk soepel alhoewel ik redelijk vaak de Circle of Death te zien krijg. Het duurt allemaal nogal eventjes. Wel jammer is dat wanneer je foto’s in submappen staan je dus per submap de foto’s moet kiezen en hij dus niet alle foto’s in de onderliggende mappen laat zien.

fotofabriek

Zelf heb ik gekozen voor een eigen te maken indeling. Als ik heel eerlijk ben is er maar één pakket die het mooi automatisch opmaken (op de juiste datum) goed kan en dat is de fotoboek software binnen Apple Photos zelf.

Dus ik ben het gewent om het zelf op te bouwen wat overigens (met wel vaak wachten) goed gaat binnen het pakket. Jammer is dat bij de voorkant van het boek ik de foto niet kan positioneren. Hij staat er op, ik weet dat er aan de bovenkant en onderkant nog meer foto is…. maar er is geen mogelijkheid om dit te doen. Bij andere pagina’s kunnen zowel de achtergrond foto als de foto’s er voor gepositioneerd worden.

Wat ik echt irritant vind is dat de “TIPs” op sommige pagina’s blijven staan. Op een gegeven moment dacht ik…. “het is niet te hopen dat die worden afgedruk”. Maar in het boek stonden ze gelukkig niet.

Verder was de software redelijk recht-toe-recht-aan. Wat je ook mag verwachten van fotoboek software. Er zitten redelijk wat mogelijkheden is. Dus pas op dat niet verzuipt in alle instellingen, tabbladen en opties.

Als je klaar bent kan je eenvoudig je boek uploaden naar de Fotofabriek server.

Fotoboek van Fotofabriek

Het fotoboek wat ik had besteld A4 liggend met 24 pagina’s ziet er mooi uit. De kaft is lekker dik (maar niet te dik) en daar hou ik van. Het is aan de binnenkant mooi geplakt en het ziet er niet uit als, wat ik bij anderen wel heb gezien, een haast klus.

Het boek is gebonden en steekt diep in de rug van het boek. Ook dat vind ik fijn, want dan zit het tenminste goed vast, maar als je het neerlegt en opent heb je dus geen plat boek, waar andere op dit moment veel mee adverteren. Ik vind dit zelf dus geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat je zo’n platliggend open boek mooier vindt.

Het fotopapier is van mooie dikke kwaliteit met een niet super glimmende laag. Het is niet mat het is niet glimmend maar net er tussen in. Voor mij prima.

De foto’s zijn afgedrukt zoals ik verwachte. De kleuren die ze echt hadden op mijn scherm staan ook in het boek. Dus geen knallerige opgeschmuckte kleuren waar je een zonnebril voor nodig hebt om ze te bekijken. Gewoon goed.

Eindoordeel Fotofabriek

Op gebied van fotosoftware voor de Mac heeft de fotofabriek mijn inziens wel wat puntjes laten vallen. Ik weet niet hoe de software is voor Windows maar het pakket voor de Mac heeft geen professionele look and feel.

Het werkt, maar ik heb echt wel een paar keer gezeten met de vraag of ik hier in verder wilde werken.

Het fotoboek is goed. Op een schaal van 1 tot 10 zeker een dikke 8, misschien wel net aan een 9. De service was ook prima. Er werd nog even contact met me gezocht of ik de foto op de voorkant echt wel wilde gebruiken omdat de resolutie verre van hoog genoeg was om er mooi uit te zien. Dat wist ik, maar ik had helaas geen hogere resolutie en heb dat dan ook zeker niet in mijn beoordeling mee laten tellen.

Zouden ze van mij ook de Fotoboekentest winnen? Nou laten we zo zeggen ze komen heel ver. Als ik andere boeken er bij pak zitten ze zeker in de top 3, maar dat komt eigenlijk door de beetje zure smaak in mijn mond door de software. Anders was het een één-tweede plaats geworden. De prijs is overigens meer dan goed. De prijs die ik zou betalen voor het boek wat ik heb laten maken is 19 euro en dat goede prijs voor deze kwaliteit.

Overigens hebben ze ook een Social Fotoboek, maar die mocht ik jammer genoeg niet testen. Ik denk dat Social fotoboeken de komende paar jaar redelijk wat terrein gaan winnen en ben heel benieuwd naar de boeken die daar uit komen.

 

Kortingscode Fotofabriek

Helaas… ik heb maar 1 kortingscode. Dus wie het eerst komt… wie het eerst maalt!

Maar gebruik de kortingscode van de fotofabriek gerust. Misschien krijg ik er later nog meer. Dan werk ik deze pagina even bij.

10 euro korting op je bestelling bij Fotofabriek.nl

9e2ec233a496428

Succes!