Kooos, vlooien!!! Riep Mien Dobbelsteen jaren geleden op de radio! Nou zal ik je wat zeggen? Ze heeft gelijk! Want de vlooien en teken tijd is weer aangebroken! En dat betekent dat je er snel bij moet zijn met de vlooien & teken druppels!

Waarschijnlijk loop je net zoals mij redelijk vaak door het hoge gras of door bossen. Dan heb je grote kans dat je hond een vlo of een teek oploopt. Dat kan je tegen gaan met de juiste vlooien en teken druppels. Ik bespreek in dit artikel 4 van deze teken en vlooien druppels.

Toen er een doosje binnenkwam van Huisdierplein.nl was niet alleen ik blij! Maar ook Bas onze Ruwharige teckel, onze Jack Russel Mowgli en onze Poes-Prinses CoCo.

Want ik wist al wat er in zat! Anti-teken en vlooien druppels.

Vlooien

vlooienSinds we zo’n 8 jaar geleden een ware vlooienplaag in huis hebben gehad, zijn we redelijk panisch geworden over vlooien. Ik weet nog goed dat mijn oudste zoon toen in de wieg lag we de vlooien van zijn hoofd zagen springen. De rillingen over mijn rug als ik er aan terug denk.

En hadden we die vlooien omdat we onze dieren niet goed verzorgden? Nee! Was het dan omdat ons huis niet schoon was? Nee!

Het kwam omdat één van onze buren hun katten vlooien hadden die we toen verzorgden. De katten hebben ze ondertussen niet meer, maar tijdens hun vakantie toen had één van hun katten vlooien. Daarvan zijn er natuurlijk een paar meegelift op mijn kleding, en hebben zich toen heerlijk in de zomer de kost gegeven (bloed gezogen) aan onze Jack Russels.

Vlooien hebben zich gespecialiseerd in het zuigen van het bloed van warmbloedige dieren, dus zoogdieren en ja mensen! In Nederland is de kattenvlo de meest voorkomende soort, deze vlo kan ook bij mensen en honden voorkomen.

De kattenvlo kan er volgens schattingen meer dan 2000 eitjes afzetten gedurende haar leven, vier maanden, dus ze legt aardig wat eitjes per dag!

Het is heel belangrijk dat je via vlooiendruppels de volwassen vlooien dood en dit herhaalt tot de vlooien plaag is uitgeroeid. Het kan wel tot vier weken duren voor alle eitjes zijn uitgekomen.

Teken

teken tijdTeken vormen een orde van geleedpotige parasieten die behoren tot de klasse der spinachtigen. Teken leven van het bloed zoogdieren en mensen!! Ze bijten zich vast in de huid zuigen zich vol en laten zich na de bloedmaaltijd, die enige uren tot dagen duurt, weer vallen.

Geloof me, het is gooi! Ik heb het één keer meegemaakt bij één van mijn Jack Russels en ik werd misselijk bij het aanzicht. Zo’n vol gevreten Teek die vast zat in de huid van mijn Jack!

Ik wist niet hoe snel ik een teken tang moest pakken! En je weet! Nooit trekken, maar met een draai beweging er uit halen! Geen doekjes met bijtende spullen op de teek, want teken kunnen verschillende ziekten overbrengen waaronder de Ziekte van Lyme en hierdoor kan de teek zijn maaginhoud in het lichaam van het dier of de mens legen, waardoor het besmettingsgevaar vele malen groter wordt.

Het verdient de voorkeur speciale tangen te gebruiken bij het verwijderen van de teek en je dient deze na gebruik meteen te desinfecteren!

Vlooien en Teken druppels

Zonder goede anti vlooien en teken druppels (of van die speciale halsbanden) kan je het eigenlijk niet tegen gaan. Ze komen gewoon een keer binnen, via de kat, of via ‘besmetting’ bij het snuffelen aan een andere hond. Of omdat je door hoog gras bent gelopen. Vlooien en teken vinden hun weg.

Nu planten teken zich gelukkig niet zo snel voort als vlooien (met de hoeveelheid aan eieren) dus zal je van een teek op het moment dat hij er is last hebben. Maar vlooien breiden zich dus razend uit. En je kan er weken last van hebben.

Als je huisdieren hebt zal je het al doen, maar met vlooien in huis moet je nog meer stofzuigen. Zo kan je eventueel de eitjes of poppen van vlooien op zuigen die her en der in het huis liggen. En alle eitjes en vlooi-poppen die weg zijn daar heb je ook geen last meer van.

Als je de hond vaak wast, denk er dan aan om vaker anti-vlo en anti-teek druppels te doen. Door intensief je hond te wassen verminderd de werking namelijk!

In de doos die ik kreeg van Huisdierplein zaten de onderstaande anti vlo en anti teek druppels.

Beaphar Fiprodog

ruwharige teckel pup teken druppelsDit doosje bevat 3 pipetten met druppels tegen teken & vlooien. Het is een Fipronil spot-on oplossing voor honden vanaf 2 maanden en tussen 2 en 10 kilogram aan lichaamsgewicht. Het werkt zeker wel 3 tot 4 weken en is dus ideaal om honden langdurig te beschermen tegen teken en vlooien.

 

De voordelen van FiproTec:

 • Heeft een langdurige werking tegen vlooien tot 6 weken;
 • Heeft een werking tegen teken van 3-4 weken (afhankelijk van soort);
 • 1 pipet per behandeling;
 • Bevat een pipet voor toediening in de nek;
 • Pipet kan na het openen neergezet worden, dan heb je je handen vrij om de huid zichtbaar te maken waarna je het daarop kan knijpen.

In de doos zat bij mij de Beaphar Fiprodog 2-10 kg 3 pipet

Beaphar Fiprocat

anti vlooien katDruppels tegen vlooien in een handige pipet. Het is een Fipronil spot-on oplossing voor katten. Geschikt voor katten vanaf 2 kg lichaamsgewicht en ouder dan 8 weken. Ideaal om katten langdurig te beschermen tegen vlooien.

De voordelen van Fiprocat:

 • Werking tegen vlooien gedurende 4 weken;
 • 1 pipet per behandeling;
 • voor katten vanaf 2 kg en ouder dan 8 weken;
 • handig pipet voor toediening in de nek;
 • Pipet kan na het openen neergezet worden, dan heb je je handen vrij om de huid zichtbaar te maken waarna je het daarop kan knijpen

In de doos zat bij mij de Beaphar Fiprocat – tegen teken & vlooien 3 Pip

Beaphar Teken- & Vlooiendruppels Bio Hond

De Beaphar vlooiendruppels zijn geschikt voor honden vanaf 12 weken oud en bieden gedurende 4 weken bescherming tegen teken, vlooien en andere bijtende insecten. 100% natuurlijke afweer van teken, vlooien en andere bijtende insecten.

De voordelen van Teken- & Vlooiendruppels :

 • Natuurlijke afweer van teken, vlooien en andere bijtende insecten;
 • 4 weken werkzaam;
 • voor honden vanaf 12 weken.

In de doos zat bij mij de Beaphar Teken- & Vlooiendruppels Bio Hond 3 pip

Beaphar Teken- & Vlooiendruppels Bio Kat

Vlooienmiddel geschikt voor katten vanaf 12 weken oud. De druppels bieden gedurende 4 weken bescherming tegen teken, vlooien en andere bijtende insecten. Natuurlijke afweer van teken, vlooien en andere bijtende insecten.

De voordelen van Teken- & Vlooiendruppels :

 • Natuurlijke werkzame stoffen
 • Tot 4 weken bescherming
 • Geschikt voor katten vanaf 12 weken oud

In de doos zat bij mij de Beaphar Teken- & Vlooiendruppels Bio Kat 3 pip

Conclusie

Alhoewel beide soorten Beaphar prima werken zou ik toch gaan voor de Beaphar Fiprocat en/of  Beaphar Fiprodog.

Deze zijn net even wat langer bestand tegen vlooien en teken en werken door de stof Fipronil erg goed. Daarnaast vind ik ze net even wat makkelijker bij het aanbrengen in de nek. De pipetten gaan eenvoudig open en je kan ze even neerzetten zonder dat ze leeg lopen.

Was wel je handen goed na gebruik Fipronil is echt geen lekker goedje. Je hond kan er prima tegen, maar voor de mens is het minder.

Sowieso zou ik zo nu en dan veranderen van Merk en Soort anti vlo of anti teek. Anders zouden we ze wel eens resistent kunnen worden.

vlooien en teken druppels