Wix.com, ik had het op internet al vaak voorbij zien komen. Online een website bouwen, ik was is redelijk sceptisch om dit te gaan inzetten voor een website. Want zelf een online website bouwen dat werkt toch helemaal niet?

Ik zelf ben groot fan van WordPress en heb er voor systemen zoals Joomla! gebruikt. Nu weet ik dat je WordPress ook via een cloud (online) omgeving kan gebruiken. En ik heb zelf Blogger en Ghost gebruikt…. maar ik kwam toch steeds weer terug op een zelf geïnstalleerde WordPress omgeving.

Maar ja, ik zie tegenwoordig zoveel Wix sites langskomen. Dat wil zeggen de gratis variant, want bij de betaalde variant zie je niet dat het van Wix is. Dus als zoveel mensen het al gebruiken, dat moet het toch iets goeds zijn. Dus, ja ik heb voor jullie Wix getest!

Om eerlijk te zeggen, in het verleden ben ik na het gebruik van diverse online website bouwers snel weer terug gegaan naar WordPress. Blogger en Ghost, okay niet helemaal vergelijkbaar met Wix, konden mij niet voldoende overtuigen om te blijven. Ghost vooral omdat het nog zo in de kinderschoenen stond dat het voor mij nog niet af was. Blogger omdat het systeem zo oud was dat je het gevoeld had te werken met een systeem uit 1990.

Maar ja, als ik kijk naar Wix ziet het er uit als een Anno 2016 systeem en schijnt het voor heel veel mensen prima te werken!

Wat is het

Wix, heel plat gezegd is het een doe-het-zelf web-site bouw pakket. Niet uit een doos, maar direct online. Ik kon het van de reclame. Ik was er ook al wel eens een paar keer op geweest, maar steeds dacht ik, “Hmmm Nee dit is niets voor mij”. Eigenlijk raar want echt gebruikt had ik het ik het nooit. Het zag er in het verleden nogal kinderlijk uit. Het logo ziet er nog steeds zo uit, maar de site zelf heeft wel een professionaliseringslag doorgemaakt.

Het mooie is dat je helemaal gratis kan starten. Andere zelf-bouw-sites hebben dat niet. Dan moet je eerst betalen (3 euro per maand start pakket) om überhaupt te kunnen beginnen. Je krijgt wel advertenties op je site bij de gratis variant. Maar als je tevreden bent kan je snel omschakelen naar een betaalde versie en zijn alle advertenties weg.

Er zijn diverse concurrenten zoals Weebly, Squarespace, Blogger, Ghost en Jimdo en de meeste richten zich op vooral één ding! Gemak!

Met deze systemen kan je redelijk eenvoudig, zonder al te veel technische kennis een website in elkaar klikken.  En je kan het ook inzetten als eCommerce platform waarmee je dus een webshop kan maken.

Voordat ik echter begon met het in elkaar zetten van een site op had ik eerst wel wat vragen waar ik antwoord op wilde hebben. Dus ik ben gaan zoeken op internet of of ik antwoorden kon vinden.

Mijn minimale eisen voor Wix.com

Ik zit al heel lang in de internet business. Ik bouw al sites sinds 1996, okay ik heb niet alle kennis in pacht, maar als ik zeg dat ik al heel veel grote bedrijven met hun site naar een hoger niveau heb getild is dat niet gelogen.

Ik ben een Techie, een Nerd en dus weet ik meer van web-servers, web-sites, google, seo, sef enzovoorts af dan menig internet gebruiker. Dus ja, als het gaat om vindbaarheid op Google, ranking (okay, dat werkt niet helemaal meer zo), Domain authority, Page Authority, site snelheid en noem het maar op dan ben ik nogal sceptisch of dat gaat werken op zo’n online zelf bouw website.

Zo vroeg ik mezelf af of mijn site wel in de lucht blijft wanneer er een server down gaat bij Wix. Nou gelukkig is dat prima geregeld en hebben ze gewoon een prima infrastructuur in europa en er buiten die uitval kan opvangen.

En SEO…. hoe zou dat geregeld zijn binnen een Wix site? Gelukkig hebben ze daar dus een SEO wizard voor, waarmee je de site grotendeels kan optimaliseren. Schema.org is er nog niet, maar het zou me niet verbazen als ze dat nog gaan inbouwen.

Snelheid is heel belangrijk. Zelf heb ik er op mijn wordpress sites nog wel eens last van. Net ff te traag. De servers werken hierin optimaal bij Wix, maar je moet gewoon ook zelf zorgen voor niet te grote plaatjes enz. Kan ik mee leven, ik maak die plaatjes zelf wel kleiner.

Dus eigenlijk was er voor mij geen reden meer om Wix niet te proberen.

Mijn eerste ervaring met Wix.com

Daar ging ik dan, het Wix platform op, als ervaren gebruiker van ander online systemen. Wat me als eerste opviel is de eenvoud. Ja, ik ben een techie, en ja ik heb veel ervaring, maar ik geef ook veel cursussen en zie hoe sommige systemen erg ingewikkeld voor normale gebruikers in elkaar zitten.

Dat is hier niet het geval. Het systeem leidt je in eenvoudige stappen door de bouw van je site. Ja er zijn heel veel opties, misschien zelfs te veel zo nu en dan, maar daarmee laat het wel zien dat het enorm flexibel is. Eigenlijk kan je zelf je site zo in elkaar zetten zoals jij het wilt.

Maar zo uitgebreid hoef je het niet te doen. Wil je het simpel houden, pak dan één van de vele mooie en prima templates. Al is het maar om mee te starten. Pak een template en je kan aan de slag.

Ze hebben een template voor ieder doel. Ze hebben ze in categorieën opgedeeld en het zou mij verbazen als je niet een template kan vinden voor jou site

De verschillende categorieën zijn:

 • Bedrijven
 • Webshop
 • Fotografie
 • Muziek
 • Design
 • Restaurants en eten
 • Logies
 • Evenementen
 • Portfolio en cv
 • Blog
 • Gezondheid en wellness
 • Mode en schoonheid
 • Community en onderwijs
 • Kunst
 • Landingspagina’s

Zo zie je maar, hier zit echt ook voor jou wel iets tussen.

En dan kan je eigenlijk direct aan de slag! Verander de titel, menu items, statische teksten, blog artikelen en ja, je kan direct aan de slag met een eCommerce site.

Ik had van te voren niet voorzien, dat Wix.com zo’n eenvoudig en goed in elkaar gezet systeem kon zijn.

Zelf ben ik nog bezig met alle onderdelen te ontdekken. Onderdelen die ik zeker in latere artikelen nog wil gaan uitdiepen. Maar als je op zoek bent naar een online web-site bouw systeem en zelf niet met servers aan de slag wilt, dan is Wix zeker het proberen waard!