Wifi in heel je huisWifi in heel je huis ja dat is echt mogelijk! Het kost was geld en moeite maar als je bereid bent om dat er in te steken is het mogelijk om overal in huis goede Wifi te hebben.

Wifi in sommige woningen zo geregeld in andere woningen is het heel moeilijk om het overal goed te krijgen.

De moeilijkheid zit hem er in dat je vaak niet direct weet wat het probleem veroorzaakt. Er zijn namelijk heel veel factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van Wifi signaal.

Mocht je willen weten welke factoren er van invloed kunnen zijn, lees dan eens mijn artikel :

Wifi in heel je huis

Als je Wifi problemen hebt, vraag je je waarschijnlijk af

Hoe krijg je Wifi in heel het huis?

Het is mogelijk maar je zal dus wel naar de winkel moeten voor wat nieuwe apparatuur en wat stappen moeten onder nemen. Wifi in heel je huis is mogelijk maar je zult op diverse plekken een extra repeater of versterker moeten hangen. De apparatuur moet bij voorkeur van het zelfde merk zijn en er dient zowel gebruik te worden gemaakt van het 2,4Ghz en het 5Ghz netwerk. Daarnaast is het erg handig als de apparatuur meerdere zenders heeft.

Daarnaast dien je het Wifi deel van je ZeelandNet modem uit te zetten omdat deze ofwel alleen 2,4Ghz heeft  of niet goed samen werkt met de nieuwe apparatuur die je zult gaan moeten aanschaffen.

Klaar voor Wifi in je hele huis? Volg dan het stappen plan hieronder.

Stappen plan voor wifi in het hele huis

Stap 1: Zet Wifi uit op je ZeelandNet modem. Hoe dat moet lees je hier.

Stap 2: Installeer Software op je PC of Mac.

Stap 3: Koop een nieuwe Router en access points.

Stap 4: Nu heb je Wifi in heel je huis.

Je denkt nu vast… Wow…. dat is makkelijk. Nou dat valt wel mee. Vooral stap 2 gaat je heel veel tijd kosten.

Het is handig om vooraf een plattegrond te maken van iedere verdieping van je huis (inclusief kamers enz) zodat je op een tekening aantekeningen kan maken.

Met de software die je geïnstalleerd hebt op je PC of Mac moet je je hele huis door om te kijken waar het signaal van de wifi zwak begint te worden en welke buren er in de weg zitten op welke kanalen. Het 2,4Ghz heeft 11 tot 13 kanalen om te gebruiken. Het ligt een beetje aan de router of modem welke je tot je beschikking hebt. Probleem is echter dat kanalen op elkaar storen wanneer ze te dicht bij elkaar liggen. Je moet er altijd rekening mee houden dat 1 kanaal 2 links en en 2 rechts uitstraalt. Als de signalen elkaar overlappen krijg je storing. De beste kanalen om te kiezen zijn dus 1, 6 en 11. Die liggen het verste uit elkaar en zullen in praktijk dus niemand in de weg zitten. Ik zeg in praktijk, want helaas houden bepaalde routers of de persoon die de router installeert niet aan deze zogenaamde “regel”.

Je zult dus door je huis moeten lopen met je laptop en op moeten schrijven welke kanalen van de buren er naar boven komen. Met een beetje geluk heb je al snel door welk kanaal het minste gebruikt wordt. Schrijf dit op. Dit heb je later nodig. Overigens hebben steeds meer routers een automatische stand en zoeken ze het meest geschikte kanaal of en blijven dit in sommige gevallen ook automatisch aanpassen.

Als je toch door het huis aan het lopen bent kijk dan waar je huidige signaal onder de 50% zakt. Op dat punt zal je een repeater, of versterker moeten gaan hangen om het signaal daar weer te versterken.

Zodra je alles op papier hebt, is het tijd om naar de winkel te gaan. Ga bij voorkeur naar een winkel waar ze alles op voorraad hebben of bestel het online bij een online shop waar je alles in 1x kan kopen.

Het kan handig zijn om verdieping voor verdieping te kopen, want in sommige gevallen is een tussen station (repeater / versterker) ophangen al voldoende om de verdieping hoger ook te voorzien van Wifi.

Mocht je willen weten welke router en access point je kan kopen, kijk dan eens op deze pagina.