In de tijd dat ik Agile transformaties begeleid krijg ik vaak de vraag of er bepaalde onderdelen uit het proces niet geschrapt kunnen worden omdat het hun inziens zoveel tijd gaat kosten.

Ik kijk deze personen altijd aan met een moeilijke blik en zeg ze…. “Oh, je wilt niet Agile worden?” Een Agile transformatie is niet iets wat je er even in een weekje bij doet. Het is ook niet iets wat je in een maand gedaan krijgt. Een Agile transformatie is een proces wat enkele maanden zal duren. Zeker in organisaties die geheel niet bekend zijn met Agile moet je denken aan een traject van 6 maanden tot zo maar een jaar. Zeker in grotere organisaties zal het zelfs door de tijd van één jaar heen gaan en nog langer duren.

Maar het is een leer proces, dus iedere stap wordt je beter. Het is niet zo dat er gedurende die tijd niets gebeurd. Heel het bedrijf zal er van leren en er beter van worden. Het is echter wel belangrijk dat je niet gaat zitten afwachten tot het werkt, je moet het gewoon gaan doen. Maar wel zonder shortcuts!

Agile, No Shortcuts!

Er zijn alleen geen Shortcuts. Wil je Agile worden, dan zal je dat proces door moeten en kan je niet even een korte route kiezen. Ooit vroeg er een manager aan me of al die “bijeenkomsten” nu echt wel moesten.

Hij vond een retrospective na iedere “sprint” wat overdreven. Om de sprint is dat toch ook prima? En we zitten zo dicht op elkaar, we kunnen toch gewoon direct zeggen wat het probleem is en dit oplossen? Hebben we daar echt daily standups voor nodig? En als het klaar is zetten we het gewoon live en als er iemand opmerkingen over heeft dan horen we het wel, toch?

Tja…. natuurlijk kan je dit schrappen, maar dan mis je wel even een paar van de belangrijkste punten van Agile! Zoals terugkoppeling, verbetering, leren van.

Terugkoppelen, leren en beter worden

Het lijken kleine niet zulke hele belangrijke zaken, maar er is een reden dat al die “bijeenkomsten” gehouden worden. Tijdens die bijeenkomsten krijg je namelijk direct informatie, die wellicht onbelangrijk lijken maar juist kunnen helpen bij het sneller oplossen van problemen of het direct leren van een gemaakt fout.

Als je dit soort bijeenkomsten niet direct doet maar uitstelt tot een later tijdstip krijg je dus niet de kans om je direct te verbeteren en te leren van de fouten. Erger nog, er wordt nog langer op een “foute” manier verder gegaan. Niet de kans krijgt om te zeggen wat er beter kan, niet iedere ochtend kunnen vertellen welke problemen je in de weg staat om verder te kunnen weerhouden een team om beter en sneller te worden.

Een standup dwingt mensen af te zeggen waar het vast loopt. Een retrospective dwingt een team tot nadenken tot verbetering van de werkzaamheden en een review dwingt de “gebruiker” of “reporter” en het bedrijf na te denken over wat er is opgeleverd en daar ook waardevolle input over te leveren zodat dit in de volgende sprint tot verbetering zal leiden.

Dus als je denkt zonder deze onderdelen beter en sneller te kunnen worden, ga gerust je gang. Als je echt Agile wil worden neem gewoon die weg die andere bedrijven al aan het nemen zijn en wordt echt beter en sneller!

Foto door frank