Dus je hebt een geweldig idee? Maar je baas vindt het helemaal niks?

Misschien moet je eens een keer doen wat jij denkt dat goed is voor het bedrijf.

De meeste goede ideeën komen niet uit de koker van je baas, maar juist van het personeel op de werkvloer.
Maar helaas wil een baas niet altijd luisteren naar wat je te zeggen hebt en dan is het tijd om een muiterij te beginnen.

Een muiterij is een opstand van soldaten of van schepelingen.

Okay, misschien moet je geen echte muiterij binnen je bedrijf gaan houden, maar een beetje kan geen kwaad.

In mijn loopbaan ben ik vaak tegen een manager, directielid of baas aangelopen die niet naar me wilde luisteren. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar als ik of een personeelslid aankomt met een goed idee, is het wellicht wel verstandig om eens te luisteren.

Er zijn heel veel grote bedrijven die niet groot zijn geworden door de managers die ze in dienst hadden, maar juist door het personeel op de werkvloer. De mooiste ideeën bij Apple, Google of Microsoft worden niet bedacht door Managers maar juist door het personeel onder de manager.

Zelfs Google heeft ingezien dat je personeelsleden tijd moet geven om hun eigen ideeën uit te werken en geeft daarom iedere medewerker 20% van zijn werktijd per week tijd om hieraan te werken. Het wordt zelfs nog beter. Google denkt doordat je aan eigen ideeën werkt dat het niet alleen beter wordt in je dagelijkse werk, maar ook harder gaat werken!

Ik ben op een DevOps bijeenkomst wel eens tegen een groepje developers aangelopen waarvan hun manager niet wilde dat ze unit-test schreven. “Kost veel te veel tijd!”, was wat ze te horen kregen.

Hun vraag aan mij was hoe ze hun manager konden overtuigen dat ze dit juist WEL moesten gaan doen. Ik heb hun toen verteld dat ze dit niet ging lukken. Er is maar één manier om een manager te overtuigen en dat is het door te laten zien.

Ik heb ze dus voorgesteld dat ze dit gewoon moesten gaan doen, ofwel door taken / stories enz qua tijd langer in te plannen (zonder er bij te noemen dat het voor unit-tests schrijven is. Of wel ze moesten voor een hele grote story in hun eigen tijd de unit tests schrijven.

Later liet de Team Lead me weten dat ze tijdens de sprints voldoende tijd hielden (verborgen tijd) om de unit-tests te schrijven. Toen een paar sprints verder de Manager kwam vragen waarom er plots veel minder tijd geschreven werd op testen en waarom er minder rework was, vertelden ze wat ze gedaan hadden.

In eerste instantie was de manager niet blij! Ze hadden dus dure tijd verbrand aan het schrijven van Unit-tests. Echter toen ze lieten zien wat voor tijd ze nu bespaarden en hoe veel bugs er vooraf livegang (ipv na livegang) gefixt waren, kon de manager het wel waarderen en was het vanaf dat moment geen probleem meer om unit-tests te schrijven.

Dus…… heb je een goed idee? En krijg je geen tijd? Ga het gewoon doen! Gaat het fout, kan je altijd om vergeving vragen. En tja, als je ontslagen wordt dan kan je gelijk naar een baas die wel een luisterend oor heeft, en snapt dat goede ideeën van iedereen kunnen komen.

*Foto is van foto van Nicolas Raymond

Lees ook eens : Get Fired van Scott Case