Als je site gemaakt is met het OpenSource CMS Joomla! en je draait de site op dit moment in versie 1.0.15 (of 1.0.14, 1.0.13 of nog lager) zit je waarschijnlijk net zoals mij te denken om over te stappen naar Joomla! 1.5.

Als je mijn andere artikel hebt gelezen over het wel of niet overstappen en je besluit net zoals mij om nog niet over te stappen zijn er wel alvast wat zaken die je kan regelen om de latere overstap fijner te laten verlopen en last but not least zijn er wat zaken waar je over moet nadenken als je de stap gaat maken.

Ten eerste als je toch wat tijd over hebt nu je de overstap niet doet kan je wellicht een opschoning doen van je hele site.

Waarschijnlijk heb je net zoals ik door de jaren heen heel wat plaatjes, filmpjes en andere zooi op je server vergaart.

Vaak zitten deze plaatjes/filmpjes en andere zooi allemaal in de /images/stories/ directory en is dit langzaam een grote brei aan files geworden.

Wellicht is het handig om hierin een structuur te gaan leggen bijvoorbeeld jaar/maand/(dag) waarin je deze zooi gebruikt.

Let wel je zult ieder artikel/content item langs moeten om te kijken welk plaatje je wanneer gebruikt.

Geloof me, een hels karwei want waarschijnlijk heb je net zoals ik, heel veel artikelen en ook heel veel plaatjes.

Als tweede kan je als gevolg van het eerste item, een opschoning doen van je artikelen, content items.

Veel artikelen op je site zijn wellicht verouderd of wil je er niet meer op hebben. Deze kan je dan direct verwijderen, of archiveren. Let er ook even op dat je de gebruikte plaatjes hiervan ook kan verwijderen (mits niet gebruikt in andere artikelen natuurlijk).

Ook heb ik in diverse artikelen van mijn plaatjes en of filmpjes gebruikt die kwamen van andere sites. Soms komt het voor dat die andere site een plaatje heeft verwijderd of heeft aangepast. Je kan dan het artikel ook aanpassen met een plaatje dat wel weer hoort bij de tekst die je had geschreven of je verwijderd het artikel.

Ook is het vaak handig om verouderde/oudere artikelen te archiveren. In Joomla! kan je nog steeds zoeken of linken naar archieven, dus wees niet bang dat je ze daarna niet meer kan tonen ofzo op de site.

Ten Derde kan je wellicht alvast een opschoning doen van de componenten / modules en mambots die je niet meer gebruikt.

In de eerste dagen van Mambo/Joomla gebruikte ik een statistiek component dat later (zo bleek) nogal zwaar was voor de server.

Ik gebruikte het na een tijdje niet meer, maar het stond nog wel steeds op de joomla! site geïnstalleerd. Dat soort zaken kan je dus maar beter alvast verwijderen.

Ten vierde is het handig om alvast te gaan zoeken naar componenten die werken in Joomla! 1.5 en jou Joomla! 1.0.x componenten vervangen (item voor modules en mambots).

Misschien is het zo dat je een bepaald component gebruikt dat niet herschreven is of wordt voor Joomla! 1.5. Hiervoor zal je dus een ander component moeten gaan zoeken. Kijk dan wel of er wellicht een migratie tool bij zit om jou data her te gebruiken in de Joomla! 1.5 versie. Of beter nog, als er nu al van dat nieuwe component ook een Joomla! 1.0.x versie is, kan je wellicht alvast het nieuwe component gaan gebruiken (waarbij nu al je data naar de nieuwe vorm geconverteerd wordt) en als je straks overstapt kan je met een beetje geluk je data meenemen om in de Joomla! 1.5 versie te gaan gebruiken.

Als laatste kan je wellicht een begin maken met het ombouwen van je layout of opzoeken van een nieuwe layout voor Joomla! 1.5. Je huidige Joomla! 1.0.x layout zal niet werken in Joomla! 1.5 (mits je geen legacy mode gebruikt) en daarom zal je een nieuwe layout moeten maken, een nieuwe gratis moeten zoeken of een nieuwe moeten laten maken.

Voor de professionele Joomla! gebruikers / programmeurs / database beheerders is het wellicht alvast handig om de database na te lopen op zaken die er uit kunnen. Veel componenten, die wellicht nu niet meer gebruikt worden laten hun sporen na in de database. Vaak vullen die de database onnodig en dit zou je kunnen verwijderen. Let op: maak wel even een backup van de database voordat je tabellen gaat verwijderen.

Als aller aller laatste zou je alvast kunnen beginnen met de opbouw van je nieuwe Joomla! 1.5 site. Als je niet al te veel aanpassingen maakt aan je huidige site dan zou je alvast de migratie kunnen doen en op de nieuwe site bovenstaande opschoningen kunnen doen. Je kan hierin dan ook je nieuwe layout testen, of gevonden layouts bekijken in de vorm zoals jij het zou willen hebben. Let wel: aanpassingen die je doet op je Joomla! 1.0.x site zal je dan ook moeten doen (handmatig) op je Joomla! 1.5 site. Of je moet de migratie nogmaals doen als je zeker weet dat je over wilt naar Joomla! 1.5

Succes !