Als je dagelijks, zoals ik, gebruik maak van een techniek zoals Pomodoro Technique® of GTD (getting things done) is het wel handig als je daarvoor de juiste tool gebruikt.

Ik gebruik twee tools die voor beide ingezet kan worden, maar de vraag is natuurlijk welke van deze twee is het beste.

Ik heb het hier over de tools Evernote en Wunderlist.

Beide tools hebben hun voor en tegens en deze heb ik hier onder uitééngezet.

Evernote

Evernote maakt het eenvoudig om grote en kleine dingen uit het alledaagse leven te onthouden, met behulp van je computer, smartphone, tablet en het internet. Met Evernote zijn al uw notities, webknipsels, bestanden en afbeeldingen beschikbaar op elk apparaat en elke computer die je gebruikt.

Wunderlist

Met Wunderlist beheer je to-do lijsten en synchroniseer je ze eenvoudig met alle devices. Bekijk en bewerk je taken op Windows, Linux, iPad, iPhone/iPod Touch, Android en op het Web. Je kan oneindig veel categorieën aanmaken en met alarmen werken. Binnen een taak kan je extra informatie kwijt.

Waar Evernote een zeer complete applicatie is om echt alles te bewaren (zelfs bestanden) is Wunderlist dit niet. Ik gebruik zelf Evernote om teksten uit te werken, die ik bijvoorbeeld later wil bloggen en ik stop echt al mijn pdf bestanden er in die ik wil behouden. Denk daarbij aan Salarisstroken, verzekeringspolissen, identiteitsbewijzen enz enz. Handig is ook dat je dit soort pdf bestanden kan doorzoeken op tekst. Altijd handig als je even je polisnummer wilt weten van een verzekeringspolis. Wunderlist is echt een todo / taken manager. Beide tools zijn voor alle devices te verkrijgen en via het web te benaderen. Het is echt en alleen gericht op todo’s.

Met Evernote kan je ook makkelijk een todo lijst aanmaken

Je kan via het bewerk scherm eenvoudig een vinkvakje toevoegen, en typen maar. Bij iedere Enter komt er een nieuw vink vakje.

Groot probleem is echter dat je niet al je todo’s bij elkaar hebt. Dat wil zeggen, je zal elke keer als je todo’s wilt aanmaken die ene notitie moeten openen en daar verder in moeten typen.

Je kan een taak ook niet slepen naar een andere werkboek of notitieboek. De taak zit dus vast binenn die notitie.

Wunderlist is zoals ik al zei een echte todo tool. Zodra je het opent sta je met de cursor gelijk in het taken invoer vak. Typen maar, en zodra je een Enter ingeeft wordt de taak bij de overige taken gezet in je Inbox en kan je je volgende taak ingeven.

Het mooie aan Wunderlist is dat je daarna heel eenvoudig taken kan afvinken als je ze klaar hebt en dan verschijnen ze automatisch in de “gedaan/done” lijst er onder.

Ook kan je taken / todo’s eenvoudig slepen naar andere lijstjes, zoals een werk lijstje, een prive lijstje, een lijstje “Ooit” of een lijstje met “kado” ideeën. Je kan zoveel categorieën maken als je wilt.

In Wunderlist kan je zelfs een alarm aan een taak hangen, losse taken naar anderen mailen en taken voorzien van meer informatie via het notitie knopje achter iedere taak.

Als ik kijk naar technieken zoals Pomodoro Technique® of GTD dan denk ik dat Wunderlist hier het meest voor geschikt is. Je kan razend snel taken toevoegen als je een hele week via GTD je things to do hebt verzameld en je kan ze daarna ook snel in de verschillende categorieën onder verdelen.

Als je de Pomodoro Technique® gebruikt kan je supersnel je dagelijkse todo lijst aanmaken en ze met één klik ze afvinken. Natuurlijk zit er geen 25 minuten timer in het systeem, maar daarvoor moet je als pomodoro gebruiker natuurlijk ook een echte voor gebruiken en geen digitale :-)

Overigens blijf ik beide tools naast elkaar gebruiken, maar tijdens de dagelijkse werkzaamheden kies ik voor de juiste tool bij de werkzaamheden die ik aan het doen ben.

Wunderlist heeft native apps voor de platformen Mac, Windows en Windows Phone, iPhone/iPod Touch, iPad, Android,Blackberry en Linux.

Evernote heet native apps voor diverse platformen, behalve (helaas) linux :

Voor mobiele apparaten

Voor computers