Het was een mooie dag in 2015, Autofabrikant Tesla maakt zijn Model S in dat jaar deels zelfrijdend via een software-update. Ja je moest je handen nog aan het stuur houden, maar dat gaat niet lang meer duren. Taxi-chauffeurs, vanaf de dag dat Tesla zei dat auto’s zelf gingen rijden is het een beroep geworden waar je beter nu niet meer voor gaat leren (als je er al voor kan leren).

Want het is een uitstervend beroep! Biedt dit beroep op dit moment nog werk aan 36.500 personen in Nederland (Amsterdam alleen al telt 6000 reguliere taxirijders), dit zal de komende jaren enorm dalen. Waarschijnlijk zelfs tot onder de 1000.

Tesla, Uber en Google helpen op dit moment hier een handje aan mee. Want Tesla en Google bouwen zelfrijdende auto’s en Uber is aan het testen met bestaande zelfrijdende auto’s.

Nu kan je denken, ach… zo hard zal het niet lopen met het onslag van al die taxi chauffeurs, maar het gaat toch echt gebeuren.

De auto zal de komende jaren (5 jaar) zo veranderen dat er waarschijnlijk in veel modellen niet eens meer een stuur, gas- en rem-pendaal meer in te vinden is.

In augustus 2012 al kondigde Google aan dat ze 500.000 kilometer zelfrijdend zonder incidenten hebben afgelegd. Menselijke fouten zijn in 90% van de gevallen de oorzaak van een verkeersongeluk. Dit komt bijvoorbeeld door vermoeidheid of afleiding van de bestuurder. Een zelfrijdende auto wordt niet moe en raakt niet afgeleid. Laat staan dat de zelf rijdende auto zijn telefoon iedere 1,5 minuut checkt en dat is pas echt levensgevaarlijk.

De zelfrijdende auto is dus veilig. En in de huidige generatie modellen van Tesla kan je al gewoon opgeven waar je naar toe moet en rijdt de auto er heen.

En dat kan dus ook in Taxi’s zoals uber laat zien in zijn tests met zelf rijdende auto’s. Daar zit nu welliswaar nog een bestuurder achter het stuur om eventueel in te grijpen, maar dat gaat niet lang meer duren.

Een taxi chauffeur is relatief duur. Een gemiddelde taxi chauffeur verdient nu ongeveer € 2247 bruto per maand. Voor de werkgever (als hij die heeft) kost deze zelfde persoon dus 2841 euro per maand.

Stel, je wilt puur en alleen de taxi chauffeur terug verdienen.

Als we het puur op tijd bekijken moet hij minimaal 131 uur per maand rond rijden om uberhaupt zijn loon te kunnen betalen. Totaal moet hij per maand 173 uur werken. Of/en hij moet minimaal 1300KM rijden om zijn loon te kunnen betalen.

Dan heb ik het nog niet eens over de auto kosten die bijvoorbeeld voor een beetje auto (mercedes E klasse) op zo’n 0,21 de kilometer zitten.

Stel, je zet zelf rijdende auto’s in op een electro motor, zoals in de Tesla Model S. Zonder chauffeur, zonder benzine of dure diesel. Deze kost 0,04! per km

Okay, nu willen er natuurlijk allerlei partijen nog aan verdienen, best zet het voor mij part op 10 cent de KM. Weet je wat.. we maken het nog gekker zet het op 19 cent de KM. Dat is nog steeds veel goedkoper dan een taxi met chauffeur.

En dan snap je in eens, waarom je die tweede auto voor de deur weg kan doen. Ik krijg 19 cent de KM van mijn baas om op mijn werk te komen.

Stel ik kan iedere ochtend via een App een auto voor laten rijden. Ik ga achter in zitten en laat me naar mijn werk rijden. Ik kan achter in werken, Netflix kijken, whatsapp-en of zelfs slapen.

Ik kan dit zelfde dus ook wanneer ik vanuit mijn vakantie terug op schiphol een Taxi 2.0 bestel.

Schrik niet, een ritje schiphol naar mijn huis kost met een taxi op dit moment 350 euro! Met de Taxi 2.0 gaat mij dit 28 euro kosten!

Zodra taxi 2.0 mij heeft thuis gebracht rijdt hij door naar zijn volgende rit in de buurt of wel parkeert hij zich zelf in een taxi centrale.

De NS / trein is nog goedkoper met zijn € 23,50 maar de NS / trein stop niet voor mijn deur. Dus dat vervoer zal ik ook nog moeten regelen. Daarnaast zit ik niet comfortabel en hebben treinen nogal last van vertraging of uitval.

Ja taxi chauffeur…. jullie gaan het moeilijk krijgen de komende jaren. Jullie zullen een uitgestorven beroep worden. Mijn kinderen, nu 7 en 10 zullen wanneer ze op zich zelf wonen zeggen pap een taxi chauffeur wat was dat nou precies?

Foto: 3888952 Source: pixabay.com